Sangkoret Mollis setter opp storslått forestilling

Del gjerne med venner!

Fredag 27. september setter koret opp hele to forestillinger på kulturscenen og temaet denne gang stammer fra andre verdenskrig.

Tidlig på 1990-tallet ga det som da het Musikktjenesten i Finnmark, Ivar Thomassen og Vilfred Johannessen oppdraget med å lage en forestilling til markering av 50-årsminnet for brenning og evakuering av Nord-Troms og Finnmark.

De gikk løs på oppgaven med ærefrykt, samtidig som de så dette som en unik mulighet til å arbeide med egen historie og kultur, i en tid da det enda levde mange som hadde vært vitner til det som skjedde høsten 1944.
Resultatet av arbeidet ble en musikalsk teaterforestilling, et syngespill, med visepregede sanger om temaer som krig, sorg og kjærlighet.

«Dem brente husan våres ned» hadde premiere i Kiberg, i oktober 1994, og forestillinga reiste så på en turné rundt om i Vest-Finnmark.

Ivar Thomassen ga senere ut to album og en visebok med egne sanger, hvorav noen er fra nettopp «Dem brente husan…». Ivar hadde dessuten en drøm om å få satt opp forestillinga igjen, til markering av 75-årsminnet i 2019. Dessverre ble det ikke sånn at Ivar selv kom til det. Han ble syk og gikk bort i 2016, 62 år gammel.

Marit Karlsen var kollega med Ivar, både som utøvende musiker og som lærer ved Alta Videregående Skole. Hun har nå fått med seg et stjernelag for å sette opp forestillingen igjen. Denne gangen både i Nord-Troms og Finnmark. Aktører på scenen vil være sangkorene Mollis i Nordreisa og UNTAK i Nesseby/Tana. Lyngsværingen Jane Kelly har hånd om regi, og ringen sluttes med at musikktjenesten, Scene Nord bidrar med musikere når vi i 2024 markerer 80-årsminnet siden dem brente husan våres ned.

Marit Karlsen er dirigent for Mollis
Marit Karlsen er dirigent for Mollis